30.06.2022 17:45 Proticaret
Stoksuz Satış Dropshipping
e-ticaretin sunduğu avantajlardan birisi de stoksuz satış yapabilme imkanıdır. İç ve Dış ticarette teknik adı ile dropshipping bir sistemi kurulu firmalarla anlaşma yaparak üretim, depolama, kargo işlemleri gibi ticari işlemleri yapmadan satış yapmaktır. Günümüzde bu ticari yöntemi çoğunlukla e-ticarete yeni başlamak isteyenler ve ürün tedarik süreci belirli kalıplara dahil olan ürünleri olan kişi veya kuurmlar tarafından yapılmaktadır. Bu yöntem satış politikaları tanımlanmış, sistemi kurulmuş, e-ticaret eko sisteminde yer almış bir yöntem olması nedeniyle en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir.
Ticaretin olması için bir ürün veya hizmetin olması gerekir. E-ticarette ürün satışında stoksuz satıştan kasıt, ürünün sizin deponuzda olması yerine anlaşma yaptığınız tedarikçi, üreticinin deposunda olmasıdır. Yoksa ortada / stokta hiç ürün yokken satış yapmak kast edilmemektedir.
Dropshipping Nedir?
Dropshipping kelime anlamı ile doğrudan gönderim, doğrudan trasfer / nakliye anlamına gelmektedir. Bu anlamdan yola çıkarak ürünün üretici veya ana bayiinin satış kanallarına dahil olarak hiç stok yapmadan satış yapma anlamında kullanılmaktadır. Bu da günümüz Türkçesinde e-ticaret kavramı olarak stoksuz e-ticaret olarak geçmiştir.
Dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapan e-tacir alınan siparişi doğrudan tedarikçiye iletir. Sipariş iletimi sonrası tüm süreç tedarikçi tarafından yürütülür.
Stoksuz e-ticaret yönteminin temel üçgeni tedarikçi, satıcı ve müşteridir. Bu üçlü döngü arasında satıcı ve tedarikçi arasında iş bölümü ve sorumluluklar paylaşılarak ürün ve müşteriye iletir. Buradaki stoksuzluk durumundan kasıt satıcının bir deposunun olmamasıdır.
Stoksuz e-Ticaret Model Döngüsü Nasıl Çalışır?
e-dönüşümünü tamamlamış işletmelerin uygulayabileceği yöntem olarak stoksuz e-ticaret şu ana unsurlar üzerinde çalışır. Müşteri Satıcı (yani e-işletme) Tedarikçi olmak üzere üçlü sacayağı üzerine kurulu sistemdir. Bir de buna Tedarikçi veya satıcının anlaşmasını yaptığı Nakliye / transfer ve teslim işlemi ilave olarak destek verir.
İşlemler ortalama olarak şu şekilde işler.
İlk aşamada satıcı kişi dropsphippin yapabileceği ürünleri seçer. Dropshipping yada Stoksuz e-Ticaret ürünleri nelerdir makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.
İkinci aşamada tedarikçi firma ile gerekli antlaşmalar yapılır.
Üçüncü aşamada entegrasyonlar gerçekleştirilir. Bu entegrasyonlar doğrudan olduğu gibi e-ticaret siteleri arası XML entegrasyonları şeklinde de olabilir. (ki çok yüksek çoğunlukla XML entegrasyonu tercih edilmektedir) . Tedarikçi Firma Entegrasyonları ve XML Entegrasyonu başlıklı makalemize tedarikçi entegrasyonları süreci için bakabilirsiniz.
Dördüncü aşamada müşteriden alınan sipariş tedarikçiye iletilir. (bu süreçte müşteri ödemeyi satıcı firmaya yapar, satıcı da ödemenin ilgili miktarını tedarikçiye aktarır) Tedarikçi ürünü hazırlar ve kargoya verir.
Beşinci aşamada kargo firması ürünü müşteriye teslim eder. Kargo firması ürünü sorunsuz teslim ettiğini tedarikçiye bildirir. Tedarikçi ürünün teslim edildiğini satıcıya bildirir. Teknik olarak süreç tamamlanmış olur. Ancak tercihen satıcı müşteriye memnuniyet için geri iletişime geçebilir.
Minimal stoksuz e-ticaret olarak tanımlayabileceğimiz diğer bir yöntem daha var. Bu yöntemde küçük üretici işletmeler, çiftçiler gibi doğrudan satış yöntemini tercih eden üreticilerle gerekli tüm antlaşmaları yaparak ilgili üründen üretim ve sevkiyat garantisi oluşturduktan sonra bu ürünlerin internet üzerinden satışına başlamaktır. Bu yöntem kısaca şöyle çalışır. Şu üründen şu kadar miktarı şu adrese gönder. Ben sana ödemeni yapayım şeklinde çalışır. Ancak bu sistemde yönetilmesi gereken birçok risk bulunmaktadır. Bu noktada dropshipping modeli e-ticaretin avantaj ve dezavantajları ortaya çıkmaktadır.
Dropshippingde Ödemeler
Stoksuz e-ticarette en çok merak edilen konuların birisi de ödemeleri kimin aldığıdır. Ödemeler ile ilgili üç esas çalışma modeli vardır. Pazaryeri üzerinden dropshipping yapıyor iseniz pazaryeri firmaları ödemeleri alır. İlgili miktarı sizin hesabınıza aktarır.
e-ticaret sitesi üzerinden dropshipping yapıyor iseniz. Müşterileriniz sitenizde vermiş olduğunuz İBAN no üzerinden hesabınıza yatırır. Kapıda ödeme yöntemi işe çalıyorsanız, kargo antlaşmaları üzerinden entegrasyon süreçleri ile yönetirsiniz. Yani kargo firması tahsil eder ilgili miktarı hesabınıza geçer.
Stoksuz E-Ticaretin Avantajları ve Dezavantajları
Dropshipping modeli e-ticaretin avantajları
E-ticarette niş ürünler yada en çok satan ürünleri yakalayıp sistemi oturttuktan sonra en avantajlı satış modelidir. Çünkü;
- ✓Üretim süreç maliyetleri ve yasal prosedürlerle ilgilenmeniz gerekmez,
- ✓ Stoklama, muhafaza gibi süreçler ve masraflarla ilgilenmeniz gerekmez,
- ✓ Personel çalıştırma ve ilgili süreçlerle ilgilenmeniz gerekmez,
- ✓ İlgili sektördeki birden fazla ve alternatifli tedarikçi ile çalışabilirsiniz,
- ✓ Alternatifli ürün ve tedarikçilerle çalışmanız nedeni ile stok sorunundan kurtulmuş olursunuz,
- ✓ Bu sayede stok ve nakliye / kargo süreç ve masraflarından kurtulmuş olursunuz.
- ✓ Ürün yelpazesine tedarikçilerin geliştirdiği her ürün girebilir. Böylece sürekli ürün yelpazeniz genişleyebilir.
- ✓ Ürün yelpazesinin genişlemesi yeni müşteri profilleri oluşturma imkanı verir.
- ✓ Tüm bu süreçler dijital ortamda kolayca yönetilebilir.
Ana hatları ile avantajlarını sıraladığımız stoksuz e-ticaret fiziki ticaretin bayi yöntemi ve yönetimi esası şeklinde işlemektedir. Bu süreçte ana üretici / tedarikçi ürünün olası eksik, bozuk, iade ve değiştirme gibi süreçleri ile de ilgilenmektedir. Stoksuz e-ticaret yapanların tek yapması gereken bu süreci kolayca yönetebileceği entegrasyonları tamamlanmış iyi bir e-ticaret yazılımına sahip olmasıdır. Bu konuda e-ticaret yazılımının özellikleri adlı makalemize bakabilirsiniz.
Stoksuz e-ticaretin bir çok avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da vardır. Bunları şu şekilde ana hatları ile listeleyebiliriz. Dropshipping modeli e-ticaretin dezavantajları
Her ticari girişimde olduğu gibi stoksuz e-ticarette de bazı dezavantajlar bulunmaktadır.
- ✓Komisyon usulü çalışmada kar marjını siz ayarlayamazsınız
- ✓İç ve Dış ticarette stoksuz e-ticaret oyuncusu yukarıdaki nedenlerden dolayı çok fazladır. Yani acımasız bir rekabet ortamı vardır.
- ✓Tedarikçilerin koyduğu kurallar çoğu zaman e-tacirin satış politikalarının önüne geçebilir.
- ✓Alternatif tedarikçi bulmadığınız sürece ürünlerde rekabet için ürün fiyatlarında, özelliklerinde, sevkiyat sürecinde sınırlı hareket alanında kalabilirsiniz.
- ✓Ulusal ve Uluslararası pazaryerlerinde sanal mağaza açtığınızda aynı tedarikçi aynı ürünü başka bir stoksuz e-tacire vermiş olabilir. Rekabette ön plana çıkmak için daha farklı atraksiyonlarda bulunmanız gerekebilir. Ki buna Pazaryeri komisyonları daha dahildir.
Tüm bu sayılan olumsuz unsurlara rağmen stoksuz e-ticaret gün geçtikçe e-ticaret dünyasında artan bir ivmeye sahiptir. Bu nedenle stoksuz e-ticaret yapacakların nelere dikkat edeceği hususu önem kazanmıştır.
Dropshippingde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Stoksuz e-ticaret yapma kararı aldığınızda teknik konulara geçmeden önce araştırmanız yada yapmanız gereken iki temel husus var. Bunlardan birincisi ne satmak istediğinizdir. Yani dünyada üretilen her türlü ürün veya hizmet bir şekilde satılır. E-ticareti yapılır. Önemli olan sizin hangi ürünü satmak istediğinizdir.
E-Ticarette artık klişe haline gelmiş bir söylemle niş ürün ve/veya ürünler grubu bulmanız gerekir. İkincisi de tedarikçilerin yapısıdır. Tedarikçiler ticari ahlaka uygun davranıyorlar mı? E-Ticaretin kurallarına sadıklar mı? Ürettikleri ürünün kalitesi var mı, ürünün ardında durabiliyorlar mı? Bayilerine yani size nasıl davranıyorlar? gibi ana unsurları çok iyi araştırmanız gerekir. Bu iki hususta mutmain olduktan sonra diğer teknik detaylara bakabilirsiniz. Ki çoğunlukla tedarikçiler size bir satış şartları listesi ve antlaşma taslağı verecektir. Siz hukuki bir destek alarak antlaşmayı tamamlayabilirsiniz.
Stoksuz e-ticarette genel olarak dikkat edilmesi gerekenler
Pazar araştırması yapın. Diğer bir ifade ile rekabet analizi yapın. İnternet ortamında müşteriler sizi satıcı yüzünüz ile göreceği için rekabet ortamı çok yüksek olacaktır.
E-Ticaret Sitesi Kurulumunuzu yapın. E-ticaret sitesi için hazır e-ticaret paketleri kullanabileceğiniz gibi yeni bir e-ticaret yazılımı da yazdırabilirsiniz. Ancak bu durumda entegrasyonlar için de ayrıca mesai harcamanız gerekebilir. Bu konuda en kolay yol deneyimli tecrübeli e-ticaret altyapısı sağlayan firmaların e-ticaret sitesi paketlerini inceleniz olacaktır. Böylece birçok konu (XML entegrasyonu, sanal pos entegrasyonu gibi ) kendiliğinden halledilmiş olacaktır. Bu hususta e-ticaret yazılım paketlerimize bakabilirsiniz.
Hedef kitle ve müşteri veri tabanınızı oluşturun. Yaptığınız ürün ve pazar araştırmasından yola çıkarak hangi ürünleri kimler satın alabilir. Nerelerde bu ürünler çok satılıyor, kimler bu ürünleri tercih ediyor, yurt içinde yurt dışında bu ürünler nasıl satılıyor gibi sorulardan yola çıkarak hedef kitlenizi ve bu kitle içerisinde müşteriler veri tabanınızı oluşturun.
Pazarlama stratejinizi geliştirin. Oluşturduğunuz veri tabanından da yola çıkarak pazarlama stratejinizi geliştirin. Hangi ürünler fiyat avantajı ile satılabilir, hangi ürünler tanıtma yöntemi ile satılabilir vb. soruların cevaplanabileceği süreçleri oluşturun.
Örneğin ; CEO yani Arama motoru optimizasyonu çalışmaları yapın yaptırın, Google Ads reklam ve sıralama stratejilerini öğrenin veya yardım alın, Sosyal medya reklam ve pazarlama araçlarını öğrenin veya yapanlardan destek alın.
Maliyet ve finansman kontrolleri yapın. Ürünlerin alış satış maliyetleri, ödeme finans yönetimi hususunda tanımlanmış adımları olan planlar yapın.
Stoksuz e-ticarette teknik olarak dikkat edilmesi gerekenler
Tedarikçi Firma antlaşması yapın. Tedarikçi firmanın e-ticarete konu ürün ve ürün grupları çeşitliği, ürün fiyatları, entegrasyon süreçleri (örneğin XML entegrasyon var mı varsa ücretli mi, her bir ürün için yeniden mi yapılacak gibi bazen anlamlı bazen anlamsız süreçleri) teknik olarak inceleyin gerekirse anlaşma maddesine koydurun.
e-ticaret sitenizde yani e-mağazanızda bu ürünleri e-ticaretin gerektirdiği şekil ve usulde sergileyin, tanıtın.
Yasal altyapıyı oluşturun. Ve asla yasal alt yapıdan taviz vermeyin. Örneğin tedarikçi firma gönderdiği ürünle birlikte müşteriye gönderilmesi gereken Fatura, sevk irsaliyesi, irsaliyeli fatura, müstahsil makbuzu, perakende satış fişi, gider pusulası vb. mali kayıtlar ile ürüne ait kullanım klavuzu, sitede vaadedilmiş hediye, ek özellik, parça vb. hususlarda asla taviz vermeyin. Müşterinin iyi niyet ve nezaketi bir yere kadardır. Tedarikçinizle Sıkı Temas kurun. Mümkün olduğu kadar tedarikçinizle her hususta açık işbirliğini tercih edin. Mümkünse aşağıdaki hususlarda ortak hareket imkanı üzerinde çalışın ;
envanter kontrolünü, stok miktarını, ürünlere ait kargo paketleri, ürünlere ait tanıtım malzemesi görselleri ve açıklayıcı bilgilerin geliştirilmesini, indirim, kampanya süreç planlarını, süreç takip işlemlerini (örneğin takip no ve fiziki fiş no vb.) , üründe olası sıkıntı oluştuğundaki süreçleri, Ürün ve süreç raporlamalarını mümkün olduğu kadar ortak takip edin.
Dropshipping Yol Haritası ve Eğitim
Aslında e-ticaretin yol haritası ile stoksuz e-ticaretin yol haritası aynıdır. Buradaki en önemli fark tedarikçi yönetim sürecidir. Tedarikçi süreçlerini yönetirken aynı zamanda eğer kendi e-ticaret sitenizden veya hem de pazaryerleri üzerinden stoksuz e-ticaret yapmak istiyor iseniz bu durum alternatif satış kanalları oluşturma anlamını taşır. Her bir alternatif satış kanalının sürecini yönetmeniz gerekir.
Stoksuz e-ticaret rehberi niteliğinde kendinize adım adım bir yol haritası çıkartıp önce kendi e-ticaret sitenizde sonra da ulusal ve uluslararası pazar yerlerine entegre olabilirsiniz. Bu noktada konusunda uzman altyapı sağlayıcıları ile irtibata geçmek size kolaylıklar sağlayacaktır.
Dropshipping konusunda kendinizi yeterli görmüyor veya daha fazla bilgi edinmek , teknik destek ve danışmanlık için …. İletişim kurabilirsiniz Dropshipping Eğitimi
Nitelikli bir stoksuz e-ticaret eğitimi almak için farklı ve alternatif kanallar mevcuttur. ProTicaret Akademi’de ve uzmanlarımızın hazırlayıp sunduğu ücretsiz vidiolarlardan takip edebilirsiniz. İkinci bir yol olarak Proticaret.org adresimizde duyurularını yaptığımız eğitim ücretsiz eğitim takvimimizi takip edebilirsiniz. İletişim için www.proticaret.org
Pazaryerlerinde Dropshipping
Uluslar arası pazaryerlerinde dropshipping uygulamasını iç ve dış ticaret olarak iki temel kategoride ele alabiliriz. Ticaretin iç ve dış pazara hitap etmesi en büyük etken iken her bir pazaryeri kendi satış ve ticari politikalarını koymaktadır. Bu politikalardan bazıları üye mağazalar büyük avantajlar sağlarken bazıları da e-ticaretin inceliklerini satış avantajlarını sunmak şeklindedir. Örneğin AliExpress’in bünyesinde bulunan tedarikçilerle anlaşıp dahilde ticaret yapmak gibi bir avantaj sunmaktadır. Diğer bir örnekte ise Amazon kendi içinde bir ürünü alıp yine amazon içinde satışı mümkün kılmakla tipik bir dropshipping uygulaması sunmaktadır.
Uluslararası Pazaryerleri ve Dropshipping Uygulamaları
eBay Dropshipping
eBay, uluslar arası pazaryeleri içerisinde en çok tanınan e-ticaret pazaryerlerinden birsidir. E-Bay internanional hizmet sunarken kendi ticari kurallarını koymuştur. E-Bay gibi Amerikan menşeli firmalarda dropshipping anlaşmalarında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur Amerikan ticari yasalarının geçerli olduğudur. Bir diğer ve en önemli husus ise dropshipping uygulaması antlaşmalarını sadece toptancılarla yapabilirsiniz.
Üreticiler, perakende satışçıları ve diğer pazaryerleri tedarikçi olarak kabul edilmemektedir. Bu husus eBay tarafından sürekli takip edilip ağır yaptırımlar uygulayacağına dair taahhütler almakta ve ağır yaptırımlar uygulamaktadır. Daha fazlası için eBay’da Sanal Mağaza Açmak adlı makalemize bakabilirsiniz.
Amazon Dropshipping
Amazon dünyada ticaretinde Amazonlaşma klişesi ile damga vurmuş bir dünyada e-ticarete başka bir boyut kazandırmış bir pazaryeridir. Amazon stoksuz e-ticaret konusunda oldukça pratik çözümlere sahiptir. Amazon’un koyduğu kaideler çerçevesinde satış yapmak isteyenlere sanal kapısı açıktır.
Amazon kendi platformundaki satıcıların, aracı olarak görülmesini engelleyecek tedbirler almıştır. Ürünün üzerinde, paketinin her hangi bir görünür yerinde aracı olduğunuzu gösteren yasal ve idari belgelerin olmasına müsaade etmemektedir. Yine bu noktadan hareketle olası iade durumlarında amazonu değil de sizin doğrudan muhatap olmanızı şart koşmaktadır. Ödeme sistemi periyodiktir. Amazon’un verdiği hizmetlerin bedeli düşüldükten sonra ücreti hesabınıza geçer. Amazon’un eBay’dan bir farlı özelliği olarak Amazonda bulduğunuz bir ürünü sanal mağazanıza koyarak yine Amazon müşterilerine satabilirsiniz.
Daha fazlası için Amazonda Sanal Mağaza Açmak adlı makalemize bakabilirsiniz.
AliExpress Dropshipping
AliExpress, Çin menşeili bir firma olarak otantik bir isimle dünya çapında isim yapmıştır. AliExpress uygulaması ile uluslar arası ticareti hedeflemektedir. Bu noktadan hareketle Dropshipping uygulamasına özel bölümleri/ hizmetleri bulunmaktadır. Üyelik hizmetinin ücretsiz olması bir çok stoksuz e-ticaret yapmak isteyenler için cazip hale getirmiştir. AliExpreste önemli bir diğer özellik ise bünyesinde bulunan tedarikçilerle anlaşıp / hizmet alıp kendi e-ticaret sitenizden satış yapabilirsiniz.
AliExpressde Sanal Mağaza Açmak
Yerel Pazaryerleri ve Dropshipping Uygulamaları
Dropshipping uygulamasını en genel hatları ile incelediğimiz 4 firmanın ikisi yerel ikisi de yurt dışındaki pazar yerlerinin Türkiye satışı şeklindedir. Bunların dışında da pazaryerleri, pazaryeri niteliğinde karşılaştırma siteleri bulunmaktadır. Önemli olan burada sanal mağaza açılması, dropshipping uygulamasına izin vermesi ve e-ticaret siteleri ile entegrasyona izin vermeleridir.
N11 Dropshipping
Dropshipping yapmak için Türkiye’de yerli pazaryerlerinin başında N11 gelmektedir. Çünkü sanal mağaza açmak için verilen destek, yerele göre oldukça yüksek hareketlilik oranına sahiptir. En önemlisi de kolay kurulum ve kullanım özellikleri ön plandadır. Ayrıca kurulum ve mağaza açma konusunda destekleri mevcuttur. N11, diğer yerli pazaryerlerine göre bazı avantajlar sunmaktadır. Bunların başında N11’in tedarikçilerle anlaşıp dropshipping yaptığı uygulaması olmamasıdır. İkinci bir özelliği de komisyon oranları diğerlerine nisbetle daha uygundur. Bütün bunlara ilaveten pazaryeri uygulamasında mağaza özelliği bulunmaktadır. Bu durum dropshipping yapan için mağaza vitrinine istediğini koyma gibi bir seçenek sunmaktadır. Bu özellik klasik konvansiyonel ticaretten e-ticarete yönelmişler tarafından tercih nedeni olarak görülmektedir. N11 Sanal Mağaza Açmak
Trendyol Dropshipping
AliExpress grubunun Türkiye’deki uygulamasıdır. Trendyol yükselişini sürdürmektedir. Kendine has pazarlama stratejileri ile ön plana çıkmaktadır. Ancak komisyon oranları diğer yerel pazaryerlerine göre yüksektir. Dropshipping uygulaması yapılmasına izin veren trendyol reklam stratejisi ile geniş kitlelere ulaşması anlamında fiyat dezavantajını avantaja çevirme imkanını sunmaktadır. Trendyol sadece dropshipping uygulaması değil aynı zamanda vergisiz satışa da imkan sunmaktadır. Trendyol şirketsiz e-ticarete de izin vermektedir. Vergiden muaf olduğunuza dair belgeyi ibraz etmeniz durumunda hem dropshipping hem de vergisiz e-ticaret yapabilirsiniz.
GittiGidiyor Dropshipping
eBay’ın çatısının Türkiye uygulamasıdır. Türkiye pazarından çekildiğini basın vasıtası ile duyurmuştur.
Hepsiburada Dropshipping
Ülkemizin ilk pazaryerlerinden birisidir. Bundan dolayı tanınırlık ve ulaştığı kitle oldukça fazladır. Pazaryerinde dükkan açmak oldukça kolaydır. Ancak satıcılardan şartlar diğer rakip pazaryerlerine göre daha fazladır, kısmen de şartları ağıdır. Hepsiburada’nın diğer bir özelliği de firmanın kendisi de dropshipping yapmaktadır. Bu özelliğinden dolayı üye mağazaları ile kendisi teknik olarak doğrudan rakip durumundadır. e-ticaret yapmak isteyenler Hepsibura’ya tedarikçi olma yolunu da tercih edebilirler.
Hepsiburada’da Sanal Mağaza Açmak