B2B E-Ticaret Nedir?
B2B E-ticaret işletmeden işletmeye (business to business) modelleri fiziksel ortam zorunluluğu olarak tanımlanan ve iş hayatında ürünlerin stoklama sistemini ortadan kaldırmaktadır. Müşterinin talep ettiği ürünü firma diğer bir işletmeden eş zamanlı olarak talep ederek nihai tüketiciye kargolanmasını sağlamaktadır. Bu durum başta işletme gider kalemlerinden en önemli unsur olan stoklama maliyetini ortadan kaldırmaktadır.
Bu durumda işletme sahibi yani satıcı ve ürünü talep eden müşteri açısından kolaylık sağlamaktadır. Bu uygulama için bir e-ticaret sitesi açılması ve b2b bayi sistemleri ilgili işletmeye uygun olarak özgünleştirilmesi yeterli olmaktadır.
Bir e-ticaret işletmesi olan satıcı bu bağlamda b2b e-ticaret sistemini kurarak masrafları sıfır noktasına çeker. Böylece maliyet giderlerini aşağı çekerek kazanç sağlaması söz konusu olmaktadır. B2B bayi satış sitemize kaliteli görseller yükleyerek, tüketicilerin ürünlerinizi detaylı bir biçimde incelemesini sağlayabilirsiniz.
B2B Nedir?
B2B kurumların internet sitesi üzerinden maliyeti olarak tanımlanan kira, personel giderleri, sigorta masrafları gibi işletme maliyetleri olmaksızın b2b e-ticaret; satış yapılması ve e-ticaret yönteminin yaygın olarak kullanılmasını sağlamanın adıdır. B2B E-Ticaret Şirketlerin satış ve pazarlamaya yönelik faaliyetlerde özellikle reklam ve pazarlama ile iletişim araçlarının kullanılması konusunda da büyük avantajlar sağlamaktadır.
Hem satıcı vasfı ile kurumların hem de tüketici vasfı ile alıcıların kolaylıkla buluştuğu platform Online satış faaliyetlerinde ve reklam gelirlerini yükseltmesi ve kazancın artmasına sebep olmaktadır. Özellikle sosyal medya araçları ile birlikte yapılan ve web sitelerinde yapılan yaB2B İş Modeli Nedir?ygın tanıtımı da maliyeti düşürerek çok daha fazla bayiye ulaşması ve toplu satış siparişleri alınması sağlanmaktadır.
B2B E-Ticaret Sistemi Nedir?
B2B e-ticaret sistemleri ile ürün pazarlama ve satış işlemleri şirketten şirkete çok hızlı yapılmaktadır. Yani buradaki alıcı bireysel tüketici değildir. Tüketici de bir işletmedir. Dolayısıyla ürün satışları bu anlamda online ve b2b e-ticaret adı verilen kurumdan kuruma satış uygulamasıdır. b2b e-ticaret kurumların ürünlerinin yine şirketlerin satın alması ve her iki tarafın alım satım işlevlerinin güvenilir ve hızlı işlem yapmasını sağlamaktadır.
İnternet üzerinde uygulamalar gerek toptancılar ve üreticiler arasında gerekse satıcı ve nihai tüketiciler arasında internet tabanlı çevrimiçi kullanılmaktadır. Hedef müşteri kitlesine göre üretici veya satıcı firma ürünlerini stoklamadığı tespit edilirse; B2B e-ticaret uygulaması firma adına toptancıya otomatik olarak siparişi geçebilmektedir.
Ödeme sistemlerinde ise toptancı ve firma arasındaki sözleşmelere binaen maddeler çerçevesinde banka üzerinden tahsilatı sağlanmaktadır. Aynı uygulama müşteri açısından da geçerli olmaktadır.
B2B İş Modeli Nedir?
B2B İş modeli öncelikle b2b çözümleri, b2b yazılımları, b2b e-ticaret yazılımı, b2b bayi sistemi, B2B sipariş sistemi, Online Tahsilat, e-tahsilat sistemi gibi birçok kategorinin yazılımsal ve teknik anlamda toplamı olarak düşünülebilir. Buna göre b2b nedir? Nasıl olmalıdır? Sorularını uygulamayı kuracak olan firmanın, işletmenin ihtiyaçlarına göre yanıtlaması gerekmektedir.
Bu tip iş modellemeleri firmaların bulunduğu sektöre veya firmanın çalışma şekline göre farklılık göstermektedir. Bazı firmalarda cari bazlı bir iskonto tanımlamak yeterken,bazı firmalarda ise bu iskonto tanımı kategoriye, markaya, cariye, tarihe göre değişir. B2B yani business to business olarak açılımı olmakla beraber adından da anlaşılacağı gibi satıcı da alıcı da işletme olmaktadır. b2b nedir sorusuna cevap olark bir kurumun başka bir kurum ile alım-satım yapma yönetimi olarak tanımlanmaktadır. İşletmeler, alıcı rolündeki diğer işletmeler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış ürün ya da hizmet için çözümler oluşturulmaktadır.
Uygulamanın, başka ürünler üretmek ve kullanılabilecek alan yaratmak adına satış ve pazarlamasını gerçekleştirecek veya aynı ürünü nihai tüketicilere satabilecek başka bir işletmeye satmak amacıyla uygulama kullanılmaktadır. Dolayısıyla B2B modeli, bir işletme ile tüketici arasındaki işlemler yerine bir işletmenin diğer bir işletmeye olan satış ve pazarlama işlemlerini gerçekleştirmektedir.
B2C E-Ticaret ve B2B E-Ticaret Nedir?
B2B e-ticaret detaylarına bakıldığında Şirketten Şirkete şeklinde tanımlanan ve iki firma arasında yapılan satış ve pazarlama işlevlerini tanımlayan modelleme olarak ifade edilmektedir. E-Ticaret satış türlerinden olan B2C ise business to customer olarak açılımı verilmektedir. Şirketten tüketiciye ürün satış ve pazarlama modeli olarak ifade edilmektedir. Her iki ticaret modeli çalışma prensibi birbirine benzer olsa da kategori farklılıkları bulunmaktadır.
Bir B2B e-ticaret uygulaması kurulurken dikkat edilmesi gereken bir takım önemli noktalar yer almaktadır. Öncelikle b2b bayi paneli uygulaması işletmenin hitap edeceği müşterilere uygun olarak dizayn edilmelidir. Uygulama sayfanın öne çıkması için mutlaka ağırlıkla ürünleri tanımlayacak anahtar sözcüklere ağırlık verilmelidir. Ayrıca bayi kendisine ait iskontoları ve net fiyatı anında görebilmelidir. Geçmiş b2b siparişlerine, ödeme listesine panel üzerinden kolaylıkla erişebilmeli menüler arasında kaybolmamalıdır. B2b bayi paneli mümkün olan en kısa sürede sipariş ve ödemeyi tamamlayacak şekilde olmalıdır.
B2B bayi paneli üzerinde bayiler kampanyalar ve yeni ürünler, satıştan kaldırılmış ürünler, toplu alımlarda yapılacak iskontolar hakkında bilgilendirilmelidir.
Site içerisindeki uygulamaların blog yazıları ürün içeriklerine uygun şekilde yazılmalı ve SEO uyumlarına dikkat edilmelidir. Arama motorları içerisinde en fazla aranan sözcüklerin kullanılması uygun olacaktır. Her ürünün özelliklerini ortaya çıkaran görseller ve detaylı açıklamalar ile görsellerle zenginleştirilmelidir.
Uygulama içerisinde hangi ürünün aylık bazda ne kadar satıldığı ve talep grafik eğrilerinin rapor haline getirilebileceği bir alan oluşturulmalıdır. Bu durumda bir sonraki ay talep edilen ürünlerin daha fazla üretilmesi ve stok fazlalığı yaşanmaması adına önem arz edecektir. Yılsonu itibariyle yıllık faaliyet raporu çıkarılması bu bağlamda kolaylıkla sağlanacaktır.
B2B E-Ticaretin İşlevleri Nelerdir?
E-ticaret, İnternet ortamında fiilen yapılan ekonomik faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve internet üzerinden mal ve hizmetlerin ticaret dolaşımının sağlanması olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda B2B e-ticaret modelinin hedefleri şu şekilde sıralanmaktadır.
- ✓ Her türlü mal, hizmet ve ürün satış pazarlamasını gerçekleştirmek,
- ✓ Çevrimiçi pazarlama ve satış, Ürün talebi talep toplama, ürün tedariği, ödeme sistemleri ve güvenliği kargo ve dağıtım desteği gibi ticari operasyon işlemleri ve yine satıl kadar önemli olan satış sonrası operasyonel destek de oldukça önemlidir. B2B uygulama işlev avantajlarının detaylarına göz atılacak olursa
- ✓ B2B Satış ve pazarlama uygulaması olmasıyla birlikte müşteri iletişimi sağlama ve taleplerin doğru alınması adına danışmanlık ve uzman tavsiye hizmetleri ek hizmetler sunmaktadır.
- ✓ E-iş ve e-ticaretin internet üzerinde müşteri ilişkileri yönetimi olarak bilinen CRM yönetimi ve yüklemesi ile talep edilen ürünlerin doğru yere, doğru zamanda minimum maliyetle teslimiyle olarak ifade edilen zinciri yönetimi konularını da içinde bulundurmaktadır. E-ticaret, e-iş kavramının alt yapısını oluşturmaktadır.
- ✓ E-ticaret, ödeme yöntemleri ve satışın kolaylıkla yapılması ve parasal değerin güvenilir ağ olarak bilinen SSL güvenlik sistemi banka kanalı ile hesaplara ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
- ✓ Burada ticaret ya da satış kelimeleri, B2B B2C ve C2B uygulamaların içerisinde yer alan kategorilerdir.
Bilgi ve veri olarak kullanılan 3 uygulamanın temelinde yer alan internet E-ticaret çalışmalarının ana hedefler şu başlıklar altında ele alınabilmektedir:
- ✓ İşletmenin çalışma hayatına hem fiziksel ofis ortamıyla birlikte internet ortamında da sürekliliğin sağlanmasını gerçekleştirilmesi ve işletme sürekliliğin.
- devam edebilmesini sağlamak,
- ✓ Alternatif gelir kaynakları oluşturmak
- ✓ İşletmelerin kendi tüzel kişilikleri ile rekabet ortamında pazar paylarını artırmak
- ✓ Sektörde işletme giderleri olarak bilinen ve yüksek maliyetlerin düşülmesi için B2B sistemini kullanarak maliyetleri düşürmek
- ✓ Ürün talebinin çok kısa sürede karşılanarak hızlı teslimini sağlamak
- ✓ Tedarik zincirini olarak bilinen stokların sürekliliğinin sağlanması
- ✓ Sadece ulusal değil global anlamda tüm dünya pazarını hedef almak
- ✓ CRM ve iletişimi kolay hale getirmek
- ✓ Hizmet kalitesini artırmak ve maliyetleri düşük tutmak
- ✓ Sadık müşteri hizmet programının sürekliliğini sağlamak
B2B e-ticaret piyasadaki yerini özellikle salgın döneminde yaygın hale gelmiş ve sıklıkla firmalar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bir e-ticaret firmasının özellikle 2000'li yıllardan itibaren avantajları ve ekonomiye olan katkısı keşfedilmiş geleneksel firmaların işleyişinden uzaklaşma söz konusu olmuştur.
e-ticaretin en büyük işlevi firmaların üzerinde maliyet adı verilen ve neredeyse kazancın yarısının işletme giderlerine harcanması durumu ortadan kalkmış ve bununla birlikte özellikle iletişimin hızlı olarak döndüğü internet ortamında çok büyük kitleye ulaşılabilir hale gelmiş olmasıdır.
B2B bayi uygulamasının kurulması öncesinde firmaların ön fizibilite çalışmalarında bulunması ve şirketin ne istediğinin tam olarak anlaşılması yine B2B e-ticaret işlevlerinin yeterli olması için önemli şartları arasında yer almaktadır.
B2B bayi satış uygulamasının hedefine ulaşması adına öncelikle firmanın hedef Kitleyi anlama noktasında dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Bunlara detaylarıyla bakılacak olursa öncelikle satıcı olan işletme ürünlerini satın alan hedef kitle özellikleri araştırmalıdır. Bu anlamda aşağıda belirtilen soruların sorulması ve uygulamayı ona göre şekillendirmek uygun olacaktır. Buna göre
- ✓ Bayilerin çalışma profilini anlama
- ✓ Bayilerin b2b bayi portal yapısından talepleri
- ✓ Bayi taleplerinde en fazla ihtiyaç duyulan ürün nedir?
Bu bilgileri elde etmek için B2B uygulamasına bir veri anketi eklemek ile mevcut sorulara sağlıklı yanıtlar almak mümkün olacaktır.
Bayi profili oluşturmak için genel anket yanıtlarına göre şekillendirmek mümkün olacaktır. Anket soruları genel özelliklerine bakılacak olursa;
bayi profili yaş, cinsi, yaşadığı il ve bölge, hangi hizmetleri kimler hangi ürünleri talep etmektedir? sorularına yanıt aramak uygun olacaktır.
Firmaların B2B bayi uygulaması için Hedef kitle hakkında veri toplamak, pazarlama ve satış hızını artırmak adına oldukça önemli bir noktadır. Hedef kitleyi ayrıntılı tanımak, ürünlerin doğru pazarlaması ve reklamının gerçekleştirilmesine olanak verecektir. Yine reklamlar dışında sadık müşterilere özel kampanyalar düzenlenmesi halinde müşteri firmaların jestine sebep olacak ve satışların kolayca yapılmasını sağlanacaktır.
B2B bayi uygulaması tek ürün ile firma faaliyetlerinin yönetilmesi yanı sıra talepler doğrultusunda ürün yelpazesini genişletme ve bunu uygulama üzerinde kolaylıkla entegre etmesini sağlayacaktır. Yeni bir pazarda (e-ticarette) başarılı olmanın 4 ana kuralı bulunmaktadır. Bunlara sırasıyla bakılacak olursa;
- ✓ Hedef pazar yapısını bilmek ve hizmetin verileceği tüketici grubu, kısmında ürün yelpaze grubunun genişliği ve pazar payının büyüklüğü, piyasadaki rekabetin oyuncuları olan rakip firmaların fiyatlandırma alanları
- ✓ Dijital ortamdaki ödeme yöntemleri ve güvenlik kriterlerinin hassas noktalara dikkat edilmesi
- ✓ Hedef Pazarda yer almak için gereken tüm teknolojik alt yapıyı oluşturmak
- ✓ Pazarı oluşturan hedef kitle müşteri grubunun demografik yapılarını öğrenmek ve sosyal medya araçlarını profesyonel anlamda kullanmak
- ✓ Tüm bu kurallara uygun hareket etmeleri halinde B2B iş modeli hızlı şekilde uygulamaları kullanılabilir hale gelecek ve ürün karşılığı oluşan müşteri profiline uygun pazarlama satış ve dağıtım aşamaları tamamlanacaktır.
B2B Satışta Sosyal Medya Kanalları Kullanmak
E-ticaret İngilizce e-trade olarak bilinen kavrama genel çerçevede bakılacak olursa elektronik ortamda ticaret uygulaması olarak ifade edilmektedir. e-ticaret ayrıntılarıyla oldukça geniş yelpazeye sahip bir sistemdir. Bu bağlamda günümüzde günlük yaşamın vazgeçilmez iletişimi internet olması sebebiyle firmaların kendi ürünlerinin daha hızlı pazarlamanın yapılması ve satışın hızlı dönmesi geniş kitleye ulaşmasıyla sağlanmaktadır. Bu durum iletişimin hızlı dönüşü olarak ta tabir edilmektedir. Güçlü ve çok sayıda bayiye ulaşmak ve gelen firmaları b2b e-ticaret altyapısına katmak için sosyal medya etkin kullanılabilir.
İletişim araçları başta sosyal medya olmak üzere yazılı ve görsel iletişim araçları tarafından reklam ve pazarlaması yapılmakta böylece üretici firma ve alıcı firmaların detaylarıyla kısa sürede sektörel bazda birbirini tanıma imkanı yaratmaktadır. Bu bağlamda düşük bütçeli maliyetler ile yüksek kazanç sağlaması kolay hale gelmektedir. Ayrıca firmaların kendi alım ihtiyaçlarının hızlı şekilde karşılanması ve ek masraf gerektirmeden ürünlerin yerine ulaştırılması yönünde de büyük kolaylık sağlamaktadır.
Neden B2B Yapmalıyız?
B2b e-ticaret bayi uygulaması son dönemin en gözde iş modelleri arasında yer almaktadır. B2B uygulaması Hızlı satış ve alışverişin yanı sıra, aynı zamanda aynı uygulama üzerinden farklı firma müşterilerine teklif verme, fiyat güncellemesi, fiyat pazarlığı ve alternatif fiyatlara ulaşma ya da teklifleri firmalara digital ortamda sunma gibi iletişim sağlandığı için de birçok şirket tarafından yaygın olarak tercih edilen sistemdir.
B2B e-ticaret platformlarından yararlanan satıcı kurum ile geniş alıcı pazarına açılarak müşteri sayılarını ve satışlarını artırma imkanı sağlaması nedeniyle B2B uygulaması kullanılmalıdır. İnternet üzerinden firmalar perakende üründen ziyade şirketler arası toptan ürün satışı yapmaktadır. Bu durum aslında b2b nedir sorusuna yanıt olarak e-ticaret in başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
E-ticaret sitelerinin neredeyse tamamı üyelik ücreti üzerinden ticari kazanç odaklı olarak kurulsa da gelişim aşamalarında doğru stratejiler ile B2B uygulaması e-ticaret işletmeleri satışlar üzerinden komisyon almanın daha avantajlı olması, e-ticaret üzerinden bayilik taleplerine dönüşmeye başlamıştır. Bu sebeple B2B hem şirketin kendi ürünlerini satış ve pazarlamasını yapmaya imkan sağlamış hem de firmanın francaise olarak bilinen bayilik sistemini devreye almasına olanak sağlamaktadır.
B2B E-Ticaretin Avantajları Nelerdir?
B2B e-ticaret avantajlarının detaylarıyla incelenecek olursa;
- ✓ Şirket portföyüne yeni müşteriler eklenmesi ve geniş müşteri kitlesine sahip olmak.
- ✓ Tüm alıcı kitlesinin ulaşabileceği tanıtım sayfalarına sahip olmak ve ürünleri detaylarıyla pazarlama imkanı tanınması
- ✓ Tedarikçi zincirinin güçlenmesine katkı sağlaması ve alıcı firmalar ile iletişimin kolaylıkla sağlanması -. Ürünlerin yenilenmesi ve güncellenmesinin kolaylaşması
- ✓ Satışların hızlı yapılması
- ✓ Haftalık, aylık ve yıllık veri analizinin kolayca yapılmasının sağlanması
B2B E-Ticaret Bayi yazılımında Olması Gereken Modüller
B2B e-ticaret portalında olamsı gereken özellikleri belirleyecek olursak aşağıdaki gibi bir listele ortaya çıkacaktır.
İyi tasarlanmış bir önyüz web arayüzü:
Firmalar genelde B2B e-Ticaret siteleri üzerinde ürünler bayiler tarafından ilk ziyarette görülmesin istenir. Bayi sisteme login olduktan sonra istenirse bayi panel sayfasına istenirse de sitenin anasayfasına yönlendirilebilir. Anasayfa yönlendirmelerinde açılan sayfanın kolay ve anlaşılabilir olması beklenen bir durumdur. Artık tüm kullanıcılarda ortak bir tasarım algısı oluşmuştur. Sepetin ve login alanın sağ üstte olması, kategorilerin solda, iletişim, yardım sayfası linki ve sözleşmelerin altta footer menüde olması genel kabul görmüş durumdadır. Bu standartları bozmamak ve bayi de olsa müşteri alışkanlıklarını değiştirmemek en önemli tasarım maddesidir.
Etkili ve Kullanışlı bir Bayi paneli
Bayi firmalar; son tüketiciler gibi değildir. Site üzerindeki ürünler hakkında teknik detaya ve görsellere hakimdir. Onlar için önemli olan ürün fiyat ve envanter yani stok miktarıdır. Bu bilgilerle olabildiğince hızlı sipariş verip çıkmak isterler. Bazen sipariş kalem sayısı 300-500 satırı bulur. Bunu hızlı yapmanın en önemli yolu ürünleri listeleyerek bayiye göstermek ve toplu sepete atmasını sağlamaktan geçer.
Bayiler ürünleri gezdikçe veya sepete atıldıkça bu bilgi ürün listesi üzerinde bilgi olarak tutulmalı ve bayi ürünü inceleyip incelemediğini anında görmelidir. Bayi paneli çok karışık olmamalıdır. Bayi panel üzerinde iken borç, alacak ve bakiye bilgisini ve kredi risk durmunu görebilmelidir. Müşteri temsilcisi plasiyere ait iletişim bilgisine anında ulaşabilmelidir.
Daha önceki sipariş listesine, ödeme listesine, teklif ve servis talepleri listesini görebilmelidir. Site yöneticisinin (admin) mesajlarını ve kendi mail ve ticketlarının son durumunu görebilmelidir.
Bayi kendi kullanıcılarını panelden tanımlayabilmelidir. Tanımladığı kullanıcılara yetki düzenlemesi yapabilir. Sipariş ve ödeme elemanlarını farklılaştırabilir.
Böylece verilen siparişleri hangi personeli vermiş takip edebilir. Proticaret b2b e-ticaret paketinde bir personel birden fazla bayi ile ilişkilendirilebilir. Bir holding altyapısında personel birden fazla firmanın satınalmasını yapıyor olabilir. Bunun için iki veya daha fazla üyelik oluşturmaya gerek yoktur.
B2B Plasiyer paneli
B2B E-ticarette plasiyer takipi yapabilmelidir. Plasiyerler ile bayilerinizi match edebilmelisiniz.. Böylece plasiyerler kendi bayi siparişlerini alabildiği gibi kendisine atanan tüm bayilerinde siparişlerini görebilir. Bekleyen siparişler, hazırlanan siparişler, gönderilen, iade edilen, teslim edilen sipariş vb tüm siparişlerin takibini kolayca yapabilmelidirler. Yetki verilmesi durumunda satış siparişleri üzerinden prim listelerine ulaşabilir ve primlerini takip edebilirler.
Proticaret plasiyer takip modülü ile dilerseniz bir bayiye birden fazla plasiyer ataması yapabilirsiniz. Ayrıca plasiyer elamanlarına maximum iskonto oranı belirlenebilmelidir.
B2B ler için geniş fiyat listeleri modülü
B2B e-ticaret yazılımları ister özel yazılım ister paket yazılım olsun bayiye özel fiyat listeleri oluşturma özelliği olmalıdır. Hatta bu listeler ürün, kategori, marka, etiket, özel kod, bazlı yapılabilmelidir. B2b e-ticaret yazılımları 1 den fazla iskonto kullanılmasına izin vermelidir. Ayrıca bayiler valor çalışacakları için yazılım bunu desteklemelidir. Oluşturulan fiyat listeleri başlangıç tarihi geldiğinde otomatik aktif olmalı, bitiş tarihi geldiğinde ise pasif olmalıdır. Bu süreçler otomatik olmalı ve sistem yöneticisine bırakılmamalıdır.
Bayiler için fiyat listelerini tek tek oluşturmak yerine ortak özel kodlara göre gruplanabilmeli ve topluca yapılabilmelidir. Ayrıca kullanılan ERP yazılımları ile otomatik senkronize olmalıdır.
B2B bayiler için ödeme listeleri modülü
B2B e-ticaret yazılımları bayi bazlı fiyat listesi yanında bayi bazlı ödeme listeleri de oluşturabilmelidir. Böylece bayilerinizi ödeme veya satış siparişlerine göre gruplayabilir ve gurplara istenilen ödeme tip ve taksitleri tanımlayabilirsiniz. Örnek olarak grubu süpermarket olan bayiler siparişlerini garanti 6 taksit yapsın ama market olan bayiler tüm bankalarda 9 taksit yapsın diyebilmelisiniz.
B2B bayiler için Teklif hazırlama Modülü
Proje bazlı çalışan sektörlerde bayiler, müşterileri için teklif hazırlama sürecini kısaltmak ve bunu da tedarikçi firma üzerinden çözmek isterler. Böylece teklif aşamasını hızlandırmak isterler. B2b e-ticaret yazılımları panel üzerinden sepete atılan tüm ürünler için teklif oluşturmaya izin vermelidir. Oluşturulan teklifin tüm revize süreçleri b2b yazılımı tarafından yapılıyor olamsı gerekir.
B2B bayiler için servis takip modülü
B2B e-ticaret yazılımı, Servis ve garanti takibi modülü içermelidir. Böylece satış sonrası muhtemel servis ve garanti takip süreçlerini portal içerisinde yapabilmelidir. Bayi tüm servis formlarına ulaşabilmeli, ürünün son durumunu görebilmelidir. Böylece serviste oluşabilecek tüm telefon trafiği ve karmaşa önlenmiş olacaktır. Bu da müşteri memnuniyetini arttıran bir durumdur.
B2b bayiler için toplu sepet ekleme modülü
Bayiler genelde klasik alışkanlıklarından yani telefon ile sipariş verme durumundan vazgeçmek istemezler. Müşteri temsilcisi ile yapacağı sohbet ve alacağı iskonto önemlidir. Ayrıca panel üzerinden sipariş geçmek belirli yaş grupalrı için zor bir durumdur. Bu durumu sıkıcı halden çıkarmak en doğru işlem olacaktır. Bu nedenle siparişi kolay bir şekilde verebilmesi sağlanmalıdır. Toplu spete atma, excel dosyasından sepete atma, sadece ürün kodu veya barkodu yazark sepete atma işi kolaylaştıran bir durum olacaktır.
B2b bayiler için dosyadan (excel) sepete toplu ürün ekleme modülü
B2B Yazılımı; dosyadan (excelden) toplu sepete eklemeyi desteklemelidir. Dosya şablonu kısa ve öz olmalıdır. excel sayfasında ürün kodu veya barkodu, fiyat ve birim olması yeterli olmalıdır.
B2b bayiler için sipariş risk ve limit kontrolü
B2b e-ticaret portalı; bayinin güncel risk ve limit bilgilerini kullanılan ERP yazılımından alıp sipariş aşamasında yetrlilik kontrolunu sağlaması gerekir. Yazılım risk ve limit aşımlarında devam et, uyar devam et, uyar reddet seçenekleri sunmalı sistem yöneticisine seçim imkanı sunmalıdır.
Bayi paneli üzerinde bu bilgiler bayiye gösterilmeli ve bayi son finansal durumu hakkında bilgis sahibi olmalıdır.
B2b Bayilere birden fazla sipariş elemanı atama
Günlük siapriş sayısı fazla bayiler, işleri hızlandırmak için birden fazla sipariş girişi için personeli tanımlaması yapmak ister. B2B e-ticaret yazılımı bunu desteklemelidir.
B2b Bayilere sipariş yetkisi tanımlamak
Bayiler sipariş girişlerinden sonra verdikleri siparişler üzerinde değişiklik yapabilmelidir. Bu işlem sipariş onaylanmadan öncedir. Sipariş onayından sonra değişklik yapılmasına izin verilmemelidir. Onaya gitmemiş siparişler üzerinde bayi bazlı ürün ekleme, mktar değiştirme veya satır silme yetkileri verilebilmelidir.
B2b Bayilerde finans kontrolü
B2b e-ticaret yazılımları bayilerin hesap extrelerini kullanılan ERP yazılımından otomatik çekmeli ve tarihsel olarak bayiye hesap extresi gösterilebilmelidir. Boylece bayilerle finasn departmanı arasındaki telefon trafiği önlenmiş olacak ve gereksiz zaman ve insan israfından kaçılacaktır.
B2B E-Ticaret Yazılım Fiyatları
B2B e-ticaret bayi uygulaması ana hatlarıyla tek bir uygulama olarak görünmekle birlikte B2B bayi uygulaması talep eden firmanın özel eklenmesi gereken kategoriler söz konusu olabilir. B2B uygulamasında öncelikle stok takibi, Cari hesap mutabakat ekranı, Sipariş ve iade takip ekranları, sanal pos cihazları ve pos cihazlarının güvenliğini koruyan SSL ile güçlendirilmiş güvenlik zinciri, Entegrasyon ekranları olarak kullanılan ekranlar istenmesi halinde farklı başlık altında uygulamaya entegre edilen alternatif ekran olarak da ifade edilmektedir.
Ödeme ekranı entegrasyonu ise banka kart ve kredi kartı alternatiflerinin bir ortak pos üzerinden işlemlerinin yapılması olarak da tanımlanmaktadır. B2B yazılım fiyatları talep edilen veya istene özellikteki aplikasyonlara göre farklılık göstermektedir. Bu bağlamda yazılım için ön çalışma yapılmakta ve uygulama şekillendirilmesi durumuna göre fiyat alternatifleri sunulmaktadır.
Başarılı B2b Örnekleri
90'lı yıllarda daha özümsenmeyen hatta geleneksel şirket stratejilerine ters düşen bu uygulama artık günümüzde kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan uygulama haline gelmiştir. B2B yani şirketler arası satış ve pazarlama uygulaması daha önceki dönemlerde network ağı içerisinde üyelik sistemi ile kullanılmaya başlanmış ve giriş üyeliği için belirli bir ücret istenmekteydi. Ancak son dönemlerde B2B uygulaması sıklıkla kullanılmasıyla üyelik ücreti uygulaması kullanılmamaktadır.
Türkiye genelinde ulusal şirketler ve uluslararası global şirketleri B2B uygulaması kullanmaktadır.
B2B Şirketlerin başarılı olmasına karşın Türkiye deki şirketlerin global şirketlere oranla biraz daha gelişmesi konusunda kat edecek yolu bulunmaktadır. Özellikle son dönemde uluslararası çalışma yapacak ve yurtdışında Türk B2B e-ticaret platformlarına yaygınlaşması adına devlet teşvikleri verilmektedir.
En iyi B2B şirketlerinden bazı örnekler verilmesi gerekirse alibaba.com, Microsoft, e-bay, Kobinet.org.tr, Turkfreezone.com, Tradeturkey.com, Turkishexporter.net gibi siteler örnek gösterilmektedir.
B2B E-Ticaret alt yapısında bayi satış sitesi kurmak isteyen firmalar,
Proticaret b2b e-ticaret paketi avantajlarından yararlanabilirler. Uygun b2b e-ticaret paket fiyatı ve esnek yapısı ile Proticaret işletmelere geniş çözümler sunmaktadır.
Proticaret B2B e-ticaret yazılımı Erp entegrasyonları noktasında da işyerlerine destek vermektedir. Proticaret Vega yazılımın üretmiş olduğu Vegawin A5 ve Arctos ile online entegrasyon sağlamaktadır. Yine Logo yazılım tarafından üretilen logo Go 3 ile ve Logo Tiger ERP yazılımı ile de ürün, fiyat, envanter ve sipariş işlemlerinizi kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Bunun yanında Mikro yazılım ERP si olan Mikrov16, Netsis ERP yazılımı,
Derinsis ERP yazılımı,
online ticari yazılım Bizim hesap, ve Birfatura firmalarının Proticaret altyapısı ile entegrasyonları bulunmaktadır.
Proticaret ile B2B E-Ticarette ürün yükleme, ürün tanıtımı sayfalarında canva vb. tasarım araçları vasıtası ile hazırlamış olduğunuz tasarımları da yükleyebilirsiniz.
B2B E-Ticaret proticaret avantajları, ürün ve hizmetlerimiz için aşağıdaki bilgilerden ulaşabilirsiniz.
B2B E-Ticaret yazılımı ile özel proje yazılım hizmetlerimiz için;
0555 961 12 00
0850 430 50 50
info@proticaret.org
yolu ile bilgi alabilirsiniz.